REZERVIRAJTE SVOJ PRIMJERAK

USKORO!

Predbilježite se za svoj primjerak na: mate@mate.hr

Ovo kapitalno djelo - Umjetna inteligencija u svome četvrtom izdanju (2021.) značajno nadopunjuje prethodna izdanja (2003., 2010.) aktualnim stanjem i perspektivama istraživanja, razvoja i primjena UI.  Ovo izdanje posebno je usredotočeno na potpodručja UI kao što su: strojno učenje zbog povećane dostupnosti podataka, računalnih resursa i novih algoritama; duboko učenje, probabilističko programiranje i multiagentni sustavi; razumijevanje prirodnog jezika;  robotika i računalni vid u kontekstu utjecaja dubokog učenja; interakcija robot – čovjek te primjena podržanog  učenja za podršku robotike; kreiranje, funkcioniranje i optimizacija sustava podržanih UI-om u uvjetima neodređenosti postavljanja ciljeva; utjecaj UI na društvo, uključujući vitalna pitanja etike, poštenja, povjerenja i sigurnosti.

Evidentno je da UI – kao moćna platforma, igra sve važniju ulogu u ekonomskoj, društvenoj, znanstvenoj, medicinskoj, financijskoj i vojnoj sferi pa bi bilo dobro razmotriti rizike i dobrobiti koje UI može donijeti.
Nedvojbena je činjenica da je cijela naša civilizacija proizvod ljudske inteligencije. Ako imamo pristup znatno većoj strojnoj inteligenciji, gornja granica naših ambicija značajno se podiže. Potencijal UI i robotike oslobađaju čovječanstvo od mučnog ponavljajućeg rada što dramatično povećava proizvodnju dobara i usluga te  stvaranje pretpostavki za život u miru i obilju. Sposobnost ubrzavanja znanstvenih istraživanja temeljenih na UI mogla bi rezultirati, primjerice, lijekovima za bolesti i rješenjima za ublažavane klimatskih promjena i nedostatak resursa.

Međutim, prije očekivanog velikog zamaha UI nužno je trezveno prosuđivati moguće rizike za daljnji razvoj civilizacije. Neki od njih su već očiti, dok se drugi čine vjerojatnim na temelju aktualnih trendova.

Knjiga će biti izvrstan, iznimno koristan materijal za mnoge profesionalce iz raznih područja znanosti i primjene koji se bave UI. Objavljivanje prijevoda ove znanstvene autorske knjige pridonijet će razvoju hrvatske znanosti te razvoju znanstvene i stručne terminologije na hrvatskome jeziku.

ZŠEM novi 2022 ZSEM PA mali lijevi novi Obročno plaćanje

(Kom: ) je dodan u košaricu.