• Najbolja svjetska ekonomska literatura
  • Udžbenici za srednju školu

Preminuo Harold W. McGraw Jr.

Harold W. McGgraw Jr., nekadašnji voditelj izdavačke kompanije McGraw-Hill unuk njenog osnivača, Jamesa H. McGrawa, preminuo je u dobi od 92 godine, od prirodnih uzroka. Na mjestu glavnog izvršnog direktora kompanije zamijenio ga je njegov sin, Harold W. McGraw III., koji je vijest o očevoj smrti jučer iznio u javnost.

Kompanija MATE d.o.o. je svoje djelovanje započela suradnjom s McGraw-Hillom, kada je po prvi put na hrvatski jezik preveden najpoznatiji svjetski udžbenik Ekonomija, nobelovca P. A. Samuelsona. Harold W. McGraw Jr. će ostati zapamćen kao ključna osoba svoje kompanije, koja nije tek nasljedila tvrtku, već je odigrala i važnu ulogu o održavanju njezine neovisnosti tijekom druge polovice 20. stoljeća, kada je konkurencija postala iznimno teška, a American Express ju je u jednom trenutku pokušao i preuzeti. Od samog početka njegovog mandata na vrhu kompanije, tvrtka je bilježila porast u prihodima. Tako je 1975. godišnji bruto prihod tvrtke iznosio pola milijarde dolara, a već 1980. je premašivao brojku od 1 milijarde.
 
Kao nasljednik i voditelj kompanije, bio je iznimno povezan s njom, zbog čega je 1979. oštro osudio i odbio ponudu American Expressa da otkupi kompaniju za 1 milijardu dolara, iznos koji je daleko premašio tadašnju vrijednost kompanije na burzi. Njegov odgovor je bio žestok i odbor je jednoglasno odbio takvu ponudu. Sukob između McGrawa i American Expressa u konačnici je tvrtku McGraw koštao 3,4 milijuna USD, dok je American Express prošao nešto bolje s 2,4 milijuna. Ipak, unatoč troškovima, današnji analitičari zaključuju da je taj trenutak njegove odluke bio presudan, jer je omogućio samostalno djelovanje i razvoj jedinstvenih vrijednosti kompanije McGraw-Hill. Iako je službeno u mirovini od 1988., do svoje smrti je služio tvrtki kao predsjedatelj emeritus, što mu je omogućilo da praktički do zadnjeg dana ostane u toku sa zbivanjima u kompaniji kojoj je posvetio većinu svog života.

Njegovim odlaskom izdavačka struka gubi jedan od zaglavnih kamena izdavaštva 20. stoljeća, onakvog kakvo ono treba biti: kulturno, odmjereno i prije svega principijelno.
ZSEM Poslovna akademija Zagrebacka skola ekonomije i managementa Platinum Invest Srednjoškolski udžbenici - knjižare Mogućnost obročnog plaćanja bez kamata na www.mate.hr!

Proizvod (Kom: ) je dodan u košaricu.